|
Zakázková výroba součástí na CNC strojích
Riha, Filip ; Slavomír, Hargaš (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Bakalárska práca sa zameriava na výrobu konkrétneho zákazkového výrobku, pomocou CNC stroja. V práci bude zanalyzovaný postup priebehu výrobou, od samotnej objednávky až po doručenie k zákazníkovi. Po zistení aktuálnej situácie, sú predložené návrhy ktoré vedú k zvýšeniu efektivity riadenia zákaziek v podniku.
|
|
Návrh podnikatelského modelu firmy
Jančová, Kristýna ; Sýkorová, Salome (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Práce se zabývá rozborem aktuální situace konkrétního výrobního podniku jak z vnějšího, tak z vnitřního pohledu. Pro účely vypracování této analytické části byl definovaný teoretický rámec, ve kterém se podnikání výrobního podniku pohybuje. Závěry analytické části slouží jako podklad vlastním návrhům práce.
|
|
Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína
Zechmeisterová, Lucie ; Vránová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, speciálně pro sledování celkového počtu mikroorganismů, pro kvasinky a pro mléčné bakterie. Na stanovení počtu životaschopných buněk byla použita nepřímá metoda. Jedná se o počítání viditelných makroskopických kolonií vyrostlých na agarových plotnách. Po nárůstu buněk byly vizuálně hodnoceny tvary kolonií a mikroskopicky byla zjištěna morfologie buněk mikroorganismů. Po aplikaci komerčního enzymatického preparátu byla monitorována doba jeho působení v hroznové šťávě při výrobě červeného vína. Aktivita komerčního preparátu enzymu v hroznové šťávě byla sledována na základě průběhu degradace vysokomolekulového substrátu enzymy pomocí Ubbelohdeho viskozimetru. Získané výsledky poskytly řadu poznatků ohledně výskytu mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Významnou úlohu hrály komerční preparáty přidané do hroznové šťávy.
|
| |
|
Proces cenotvorby pohonných hmot: proces produkce a cenotvorby pohonných hmot ve výrobkové vertikále.
Němec, Vít
Bakalářská práce se zabývá zmapováním a tvorbou ceny v celé vertikále procesu výroby a distribuce pohonných hmot. Snahou je popsat trasu ropy od jejího vytěžení, po její distribuci a rafinaci, během které se přemění v pohonné hmoty a dále sledovat cestu pohonných hmot až ke konečným spotřebitelům. Následně byla zkoumána cenotvorba pohonných hmot s cílem vytvoření relativních poměrů identifikovaných složek, ze kterých se skládá cena pohonných hmot pro konečné-ho spotřebitele, tedy výši poměru ceny ropy, daňového zatížení a nákladů společností, které vstupují na trhu s pohonnými hmotami. V poslední řadě byla provedena statistická analýza cen ropy a pohonných hmot s cílem najít strukturální zlomy v časových řadách, identifikovat příčinu těchto zlomů a určit sílu korelace mezi cenou ropy a cenou pohonných hmot.
|
| |
|
Návrh sedacího prvku
Sabolová, Nikola
Hlavní náplní bakalářské práce je návrh a následná výroba sedacího prvku, v tomto případě křesla. Práce je složená ze dvou částí, a to teoretické a praktické. První část se věnuje teorii především ergonomii, způsobům sezení, historii sedacího nábytku i materiálům. Praktická, tedy druhá část se zabývá již samotným návrhem křesla, kdy návrh vychází z vědomostí získaných z první části bakalářské práce. Návrh se skládá z rešerše jednotlivých fází navrhování, mezi ně patří skicování a modelování ve 3D. Výsledkem je výroba prototypu.
|
|
Zakázková výroba součástí na CNC strojích
Riha, Filip ; Slavomír, Hargaš (oponent) ; Kalivoda, Milan (vedoucí práce)
Bakalárska práca sa zameriava na výrobu konkrétneho zákazkového výrobku, pomocou CNC stroja. V práci bude zanalyzovaný postup priebehu výrobou, od samotnej objednávky až po doručenie k zákazníkovi. Po zistení aktuálnej situácie, sú predložené návrhy ktoré vedú k zvýšeniu efektivity riadenia zákaziek v podniku.
|
|
Návrh podnikatelského modelu firmy
Jančová, Kristýna ; Sýkorová, Salome (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Práce se zabývá rozborem aktuální situace konkrétního výrobního podniku jak z vnějšího, tak z vnitřního pohledu. Pro účely vypracování této analytické části byl definovaný teoretický rámec, ve kterém se podnikání výrobního podniku pohybuje. Závěry analytické části slouží jako podklad vlastním návrhům práce.
|
|
Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína
Zechmeisterová, Lucie ; Vránová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, speciálně pro sledování celkového počtu mikroorganismů, pro kvasinky a pro mléčné bakterie. Na stanovení počtu životaschopných buněk byla použita nepřímá metoda. Jedná se o počítání viditelných makroskopických kolonií vyrostlých na agarových plotnách. Po nárůstu buněk byly vizuálně hodnoceny tvary kolonií a mikroskopicky byla zjištěna morfologie buněk mikroorganismů. Po aplikaci komerčního enzymatického preparátu byla monitorována doba jeho působení v hroznové šťávě při výrobě červeného vína. Aktivita komerčního preparátu enzymu v hroznové šťávě byla sledována na základě průběhu degradace vysokomolekulového substrátu enzymy pomocí Ubbelohdeho viskozimetru. Získané výsledky poskytly řadu poznatků ohledně výskytu mikroflóry v průběhu výroby červeného vína. Významnou úlohu hrály komerční preparáty přidané do hroznové šťávy.
|